Договор Мејфлауер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бредфордската транскрипција на договорот

Договорот Мејфлауер (1620) е документ потпишан од 41 патник од Mејфлауер пред да дојде на копно во Плимут (Масачусетс). Се однесувал на тоа дека некои членови можат да заминат за да образуваат свои сопствени колонии. Вилијам Бредфорд и други го концепирале Договорот за да ја поврзат групата во политичко тело и за да се заложат членовите да живеат според какви било закони кои биле воспоставени. Документот адаптирал црква договорена со граѓанската ситуација и бил основа на колонијално владеење.[1]

Патниците биле:
1. Џон Карвер
2. Вилијам Бредфорд
3. Едвард Винслоу
4. Вилијам Брустер
5. Исаак Алертон
6. Мајлс Стендиш
7. Џон Алден
8. Семјуел Фулер
9. Кристофер Мартин
10. Вилијам Мулинс
11. Вилијам Вајт
12. Ричард Варен
13. Џон Хауленд
14. Стефен Хопкинс
15. Едвард Тили
16. Џон Тили
17. Франсис Кук
18. Томас Роџерс
19. Томас Тинкер
20. Џон Риџдејл
21. Едвард Фулер
22. Џон Тарнер
23. Франсис Итон
] 24. Џејмс Чилтон
25. Џон Кракстон
26. Џон Билингтон
27. Џоусес Флечер
28. Џон Гудман
29. Дигери Приест
30. Томас Вилијамс
31. Џилберт Винслоу
32. Едмунд Маргесон
33. Питер Браун
34. Ричард Битериџ
35. Џорџ Соул
36. Ричард Кларк
37. Ричард Гардинер
38. Џон Алертон
39. Томас Инглиш
40. Едвард Дотен
41. Едвард Лејстер


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, 2005, Книга 6, стр. 89