Диол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Диол е хемиско соединение кое содржи две хидроксилни групи (—OH групи). Најпознати диоли во природата се шеќерите и нивните полимери. Најпознат индустриски диол е етилен гликол.