Дигитална антропологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Дигитална антропологија е антрополошка наука за односот помеѓу луѓето и технологијата во дигиталната ера. Оваа област е нова, и со тоа има разновидни називи со различни нагласи. Овие вклучуваат технолошка антропологија,[1] дигитална етнографија, сајбер-антропологија,[2] и виртуелна антропологија.[3]

Дефиниција и обем[уреди | уреди извор]

Повеќето антрополози кои ја користат фразата „дигитална антропологија“ мислат на интернет и Интернет технологијата. Науката за врската на луѓето со поширок спектар на технологија може да потпадне под други подполиња на антрополошка студија, како што е киборг антропологијата.

Групата за дигитална антропологија (The Digital Anthropology Group - DANG) е класифицирана како група на интерес во Американското здружение за антропологија. Мисијата на DANG вклучува промовирање на употребата на дигиталната технологија како алатка за антрополошко истражување, поттикнување на антрополозите да споделуваат истражувања користејќи дигитални платформи и споделување начини за како антрополозите да ги проучуваат дигиталните заедници.

Самиот сајбер-простор може да послужи како „истражувачка средина“ за антрополозите, овозможувајќи набудување, анализа и толкување на социо-културните појави што извираат и се случуваат во кој било интерактивен простор.

Националните и транснационалните заедници, овозможени од дигиталната технологија, воспоставуваат збир на социјални норми, практики, традиции, раскажана историја и придружна колективна меморија, периоди на миграција, внатрешни и надворешни конфликти, потенцијални потсвесни карактеристики на јазикот[4][5] и меметички дијалекти споредливи со оние од традиционалните, географски ограничени заедници. Ова ги вклучува различните заедници изградени околу бесплатен и отворен софтвер, онлајн платформи како што се 4chan и Reddit и нивните соодветни подстраници и политички мотивирани групи како Anonymous, Викиликс или движењето Окупирај.[6]

Голем број академски антрополози спровеле традиционални етнографии на виртуелни светови, како што е студијата на Бони Нарди за World of Warcraft[7] или студијата на Том Болсторф за Втор живот.[8] Академик Габриела Колман има направено етнографско истражување на софтверската заедница Дебијан[9] и мрежата на хактивисти Анонимуси.

Антрополошкото истражување може да им помогне на дизајнерите да ја прилагодат и подобрат технологијата. Австралискиот антрополог Џеневив Бел има направено големо истражување на корисничкото искуство во Интел, преку кое подобро се откри пристапот на компанијата кон нејзината технологија, корисници и пазар.[10]

Методологија[уреди | уреди извор]

Дигитална работа на терен[уреди | уреди извор]

Многу дигитални антрополози кои ги проучуваат интернет заедниците користат традиционални методи на антрополошко истражување. Тие учествуваат во мрежните заедници со цел да научат за нивните обичаи и погледи на светот и да ги поддржат своите набудувања со приватни интервјуа, историски истражувања и квантитативни податоци. Нивниот производ е етнографија, квалитативен опис на нивното искуство и анализа.

Други антрополози и социјални научници спроведуваат истражувања кои ги потенцираат податоците собрани од мрежни места и опслужувачи. Сепак, академците често имаат проблем со пристапот до корисничките податоци од иста скала како пристапот на корпорациите на друштвените медиуми како Фејсбук и компаниите за рударство на податоци како„Аксиом“.

Во однос на методот, постои несогласување во тоа дали е можно да се спроведе истражување исклучиво преку Интернет или дали истражувањето ќе биде комплетно кога субјектите се изучуваат холистички, и онлајн и офлајн. Том Булсторф, кој спроведе тригодишно истражување како аватар во виртуелниот свет Втор живот, го брани првиот пристап, изјавувајќи дека не е само возможно, туку и неопходно да се зборуваме со субјекти „по нивните правила“.[се бара извор] Други, како Даниел Милер, тврдат дека етнографското истражување не треба да исклучува учење за животот на субјектот настрана од Интернет.[се бара извор]

Дигиталната технологија како алатка на антропологијата[уреди | уреди извор]

Американското здружение за антропологија нуди онлајн водич за студенти кои користат дигитална технологија за складирање и споделување на податоци. Податоците можат да се поставуваат на дигитални бази на податоци за да се чуваат, споделуваат и толкуваат. Софтвери за анализа на текст и бројчена анализа може да помогнат во производството на метаподатоци, додека кодексот може да помогне во организирање на податоците.

Етика[уреди | уреди извор]

Теренската работа на интернет нуди нови етички предизвици. Според упатствата за етика на Американската антрополошка асоцијација, антрополозите кои истражуваат заедница мора да бидат сигурни дека сите членови на таа заедница знаат дека се изучувани и да имаат пристап до податоците што ги произведува антропологот. Сепак, интеракциите на многу мрежни заедници се јавно достапни за читање за секој, и се достапни за преглед со години. Дигиталните антрополози дебатираат до кој степен е етичко демнењето во мрежните заедници и пребарувањето низ јавни архиви.[11]

Здружението исто така тврди дека способноста на антрополозите да собираат и чуваат податоци е „привилегија“, а истражувачите имаат етичка должност одговорно да ги чуваат дигиталните податоци. Ова значи заштита на идентитетот на учесниците, споделување на податоци со други антрополози и правење резервни копии на сите податоци.[12]

Истакнати личности[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Techno-Anthropology course guide“. Aalborg University. Посетено на 14 March 2013.
 2. Knorr, Alexander (August 2011). Cyberanthropology. Peter Hammer Verlag Gmbh. ISBN 978-3779503590. Посетено на March 14, 2013.
 3. Weber, Gerhard; Bookstein, Fred (2011). Virtual Anthropology: A guide to a new interdisciplinary field. Springer. ISBN 978-3211486474.
 4. Word usage mirrors community structure in the online social network Twitter, EPJ Data Science, 25 February 2013
 5. Rodrigues, Jason (15 March 2013). „Twitter users forming tribes with own language, tweet analysis shows“. The Guardian.
 6. „Abstract of 'The social construction of freedom in free and open source software: Hackers, ethics, and the liberal tradition'. FlossHub. Архивирано од изворникот на 1 December 2017. Посетено на 11 March 2013.
 7. Nardi, Bonnie (2010). My Life as a Night Elf Priest: An Anthropological Account of World of Warcraft. University of Michigan Press. ISBN 978-0472050987.
 8. Boellstorff, Tom (2010). Coming of Age in Second Life: An Anthropologist Explores the Virtually Human. Princeton University Press. ISBN 978-0691146270.
 9. http://codingfreedom.com/
 10. https://money.cnn.com/2010/09/20/technology/intel_anthropologist.fortune/index.htm
 11. Varis, Piia (2014). „Digital Ethnography“. Tilburg Papers in Cultural Studies: 1–21 – преку Tilburg University.
 12. „Digital Data Management - Cultural Module - Learn and Teach“. www.americananthro.org (англиски). Посетено на 2017-01-30.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Будка, Филип и Манфред Кремсер. 2004 година „СајберАнтропологија - Антропологија на киберкултурата“, во Современи теми во социо-културната антропологија: Перспективи и истражувачки активности од Австрија уредени од С.Хител, Б. Планкенштајнер и М. Сикс-Хоенбалкен, стр. 213–226. Виена: Локер.
 • Ескобар, Артуро. 1994 година „Добредојдовте во Киберија: белешки за антропологијата на киберкултурата“. Тековна антропологија 35 (3): 211–231.
 • Фабијан, Јоханис. 2002 година Виртуелни архиви и етнографско пишување: „Коментар“ како нов жанр? Тековна антропологија 43 (5): 775-786.
 • Гершон, Илана. 2010 г. Раскинување 2.0: Исклучување на нови медиуми. Универзитет Корнел Прес
 • Гинсбург, Феј. 2008 година Преиспитување на дигиталното време. Во теоријата на медиумите и социјалата. Изменето од Дезмонд Хесмондхалг и asonејсон Тојнби. Њујорк: Рутлиџ
 • Хајн, Кристин. 2000 година Виртуелна етнографија. Лондон, Илјад Оукс, Delу Делхи: Мудрец.
 • Хорст, Хедер и Даниел Милер. 2012 година Дигитална антропологија. Лондон и Њујорк: Берг
 • Кремсер, Манфред. 1999 година CyberAnthropology und die neuen Räume des Wissens. Mitteilungen der Anthropologischen Gesellschaft во Виена 129: 275–290.
 • Ито, Мизуко, Соња Баумер, Матео Битанти, дана Бојд, Рејчел Коди, Ребека Хер-Стефенсон, Хедер А. Хорст, Патриша Г. Ланге, Дилан Махендран, Катинка З. Мартинез, Си Pasеј Паско, Дан Перкел, Лора Робинсон, Кристо Симс и Лиза Трип. (2010) Дружење, збркање и џикирање: Деца што живеат и учат со нови медиуми. Кембриџ: Прес на МИТ.
 • Пакагнелја, Лучијано. 1997 година Валкање на местата на панталоните: Стратегии за етнографско истражување на виртуелните заедници. Весник за компјутерска комуникација 3 (1).
 • Сугита, Шихарару. 1987 година „Компјутерите во етнолошки студии: Како алатка и предмет“, во насока Кон компјутерска етнологија: Зборник на трудови на 8-от меѓународен симпозиум во Јапонскиот национален музеј за етнологија, изменето од Josephозеф Рабен, Шихарару Сугита и Масатоши Кубо, стр. 9–40. Осака: Национален музеј за етнологија. (Сенри етнолошки студии 20)
 • Вител, Андреас. 2000 година Етнографијата во движење: Од поле до мрежа до Интернет. Форум Квалитативно Созиалфоршунг / Форум: Квалитативно социјално истражување 1 (1).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]