Дефакто

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Дефакто (на латински de facto), во толковниот македонски јазик се дефинира со зборовите: всушност, во реалност. Правната терминологија го користи за да ја објасни состојбата помеѓу она што е дефинирано во правниот кодекс (дејуре на латински de iure), и состојбата која е реално отсликана во социополитичкиот живот.