Прејди на содржината

Дениел Бамп

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дениел Вилис Бамп (роден на 13 мај 1952 година) ― математичар кој е професор на Стенфордскиот ниверзитет. Тој е член на Американското математичко друштво од 2015 година, за „придонес во теоријата на броеви, теоријата на претставување, комбинаториката и теоријата на случајна матрица, како и математичкото изложување“.[1]

Има диплома по уметности на Ридовиот колеџ, каде што дипломирал во 1974 година.[2] Докторирал на Чикашкиот универзитет во 1982 година под надзор на Волтер Луис Бејли Помладиот.[3] Меѓу докторантите на Бамп е и претседателот на Националното здружение на математичари, Едри Гоинс.

Избрани публикации

[уреди | уреди извор]
  1. „List of Fellows of the American Mathematical Society“. ams.org. Посетено на 30 јули 2022.
  2. „Daniel Bump's Profile“. Stanford Profiles. Посетено на 25 April 2019.
  3. Дениел Бамп at the Mathematics Genealogy Project
  4. Rogawski, Jonathan D. (1998). „Book Review: Automorphic forms on by A. Borel, Automorphic forms and representations by D. Bump, and Topics in classical automorphic forms by H. Iwaniec“. Bulletin of the American Mathematical Society. 35 (3): 253–263. doi:10.1090/S0273-0979-98-00756-3. ISSN 0273-0979.
  5. Zaldivar, Felipe (December 17, 2013). „Review of Lie groups by Daniel Bump“. MAA Reviews, Mathematical Association of America.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]