Дебелоглавка-треварка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Thymelicus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Дебелоглавка-треварка
Lulworth skipper (Thymelicus acteon) female.jpg
Женки

Ранлив (ТНЦ)
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Thymelicus
Вид: Дебелоглавка-треварка
Биномен назив
Thymelicus acteon
(Rottemburg, 1775)
Распространетост.

Дебелоглавката-треварка (Thymelicus acteon) е пеперуга од видот дебелоглавки. Таа ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперугата е распространета во Средна Европа, Мала Азија, делови од Јужна Европа и Северна Африка.[1]

Пеперугата има распон на крилја од 24 до 28 мм, каде женките се малку поголеми од мажјаците. Оваа пеперуга е релативно мала. Покрај разликите во големината, женките имаат дополнителни златни белези на крилјата.

Мажјакот има распон на крилја од 24 до 27 мм, женките од 25 до 28 мм.[2] Горната страна е темнокафена со нијанси на портокалово.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Lulworth Skipper“. Butterfly Conservation. Посетено на 2009-07-01.
  2. Lafranchis, Tristan (2004). Butterflies of Europe. Diatheo. стр. 351. ISBN 978-2-9521620-0-5.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]