Дархатски дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија


Дархатски дијалект
Зборуван во: Монголија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 Монголски јазици
  Дархатски дијалект 
Статус
Службен во: Монголија
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=drh drh

Дархатски е монголски јазик или дијалект и се зборува во Монголија околу раседното Ховсголско Езеро. Јазикот е службен во провинцијата Ховсгол во Монголија заедно со монголски јазик. Јазикот се смета за преоден дијалект меѓу монголскиот и ојратскиот, или пак како засебен јазик.