Прејди на содржината

Дакија (римска провинција)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Provincia Dacia
Ἐπαρχία Δακίας
Провинција на Римска Империја

106–271/275
 

Местоположба на Dacia
Местоположба на Dacia
Римската провинција Дакија во (125 н.е)
Главен град Улпија Траијана
Историски период Classical Antiquity
 -  Анектирана од страна наТрајан 106
 -  Повлекување од Римксиот император Аурелиан 271/275
Денес во

Римска Дакија ( /d eɪ ʃ ə / DAY -shə, исто така позната како Дакија Траиана ", Трајан Дачија", или Дакија Феликс "Плодна / Среќен Дачија") е провинција на Римската Империја од 106 до 271-275 н.е. Нејзината територија се состоела од региони Олтенија, Трансилванија и Банат (денес сите во Романија, освен последната која е поделена помеѓу Романија, Унгарија и Србија ). За време на римското владеење, таа била организирана како империјална провинција на границите на империјата. Се проценува дека населението на Дакија се движело од 650.000 на 1.200.000. Била освоена од страна на Трајан (98–117) во време на дакијските војни, што го уништиле Дакијското кралство на Декебал. Сепак, Римјаните не ја окупирале целокупната територија; Кришнана, Марамуреч и поголемиот дел од Молдавија останале под слободните дацијци.

Наводи[уреди | уреди извор]