Прејди на содржината

Дазагаски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Дазагаски јазик
قرعان
Зборуван во: Чад Нигер 
Регион: Сахара
Вкупно говорници:
Јазично семејство: нилосахарски
 сахарски
  Дазагаски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: dzg
ISO 639-3: id=dzg dzg

Дазагаски, познат и како горански (арапски: قرعان) е јазик што се зборува во џерабската пустинска област во Чад од даза народот и е дел од сахарските јазици на нилосахарската јазична фамилија. Јазикот е близок со тедагаски јазик.