Грчки проект

Од Википедија — слободната енциклопедија

Грчкиот план (руски: Греческий проект) на руската царица Екатерина II од 1780-тите за решавање на Источното прашање со делење на Отоманското Царство меѓу Руската Империја и Хабсбуршката монархија и враќање на Византиското Царство на територија, вклучувајќи Цариград, Тракија, Македонија, бугарските земји и со северна Грција, предводена од нејзиниот внук Константин Павловиќ.[1]

Евгениј Бугарски го подготвува проектот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Жорж Кастелан (1999). „История на Балканите XIV-XX“. Пловдив, „Хермес“, 2002. превод Лиляна Цанева. Индекс 954-459-901-0, стр. 205.

Поврзано[уреди | уреди извор]