Гранична полиција на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сектор за гранични работи и миграции
Coat of arms of Macedonian Border Police.png
Податоци за органот
Основан 7 мај 2004
Надлежност Министерство за внатрешни работи на Македонија
Раководител Маринко Кочовски
(Помошник директор)

Гранична полиција на Македонија (официјално именувана како Сектор за гранични работи и миграции) — посебен организационен облик во Бирото за јавна безбедност при Министерството за внатрешни работи на Република Македонија кој е распореден и работи во сите четири Регионални центри за гранични работи во државата.

Пред формирањето на Секторот за гранични работи и миграции сите државни граници на Република Македонија биле обезбедувани од посебна гранична единица на Армијата на Република Македонија.

Секторот за гранични работи и миграции е формиран на 7 мај 2004 година како резултат на Националната стратегија на Владата на Република Македонија усвоена во месец октомври 2003 година а според стандардите на европскиот систем на Интегрирано гранично управување.

Со установувањето на Граничната полиција на стратешко, оперативно и локално ниво, Република Македонија добива современ национален безбедносен сегмент способен да одговори на сите предизвици од граничната безбедност на Република Македонија, но и безбедноста и борбата со прекуграничниот криминал со земјите во регионот и во Европската Унија.

Историја[уреди | уреди извор]

Граничната полиција официјално станува дел од Министерството за внатрешни работи на 7 мај 2004 година, при што го означува почетокот на имплементацијата на националната стратегија на Владата на Република Македонија.

Веднаш по формирањето, Секторот за гранични работи и миграции го презема надзорот на границите помеѓу граничните премини и контролата на преминување на државната граница кон Република Грција како посебен организационен облик во составот на Бирото за јавна безбедност при Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.

Граничната полиција на 1 септември 2004 продолжува со преземањето надзор на границите помеѓу граничните премини и контролата на преминување на државните граници каде што на тој ден успешно го презема надзорот на границата кон Република Бугарија, потоа на 20 декември 2004 година кон тогаш Република Србија, и на 29 август 2005 година кон Република Албанија.

Во натамошните години, Владата на Република Македонија изградила поголем дел на институции во кои се сместени службеници. Некои од тие институции се: Регионалните центри за гранични работи Север, Исток, Југ и Запад, како и Граничните премини наменети за патен, железнички и воздушен сообраќај.

За подобри резултати од спречувањето на криминалните акти на граничните премини, ставени се во употреба заеднички канцеларии за контакт на граничните премини Табановце кон Република Србија, Деве Баир кон Република Бугарија и Ќафасан кон Република Албанија.

Покрај ова, Граничната полиција на Република Македонија има добра соработка со пограничните служби на соседните држави, а воедно и врши комбинирани мешани патроли со граничните службеници на Република Косово, Република Србија, Република Бугарија и Република Албанија.

Структура[уреди | уреди извор]

Според органограмот на Министерството за внатрешни работи, Граничната полиција е именувана како Оддел за гранични работи и миграции, и е поделена на два сектора и две единици (од кои едната е мобилна единица).

Како надлежна за плавата линија, односно граничната линија која поминува низ Охридското, Преспанското и Дојранското Езеро, Езерската полиција е дел од Граничната полиција.

 • Сектор за гранични операции
 1. Единица за прекуграничен криминал и миграции
 2. Единица за меѓународна соработка и заеднички операции
 • Сектор за гранична контрола и поддршка
 1. Единица за гранични проверки и граничен надзор
 2. Единица за поддршка
 • Единица за странци и реадмисија
 • Мобилна единица за компензаторни мерки

Надлежност[уреди | уреди извор]

Секторот за гранични работи како посебен организационен облик во составот на Бирото за јавна безбедност при Министерството за внатрешни работи ги има следните должности:

 • Постојано усовршување на методологијата на управување со безбедноста на границите, борба против прекуграничниот криминал, меѓунационална соработка и интерагенциска соработка со други субјекти во Интегрираниот систем на гранично управување;
 • Учество во решавање на меѓугранични спорови со соседните држави;
 • Учество во надграба на концепти за спроведување на визниот режим на Република Македонија со други држави;
 • Ги развива концептите за превенцијата од граничното работење со партнерство со заедницата и граѓаните;
 • Kоординира активности со меѓународни организации и агенции за реализација на оперативни планови и акции во борба против прекуграничниот криминал;
 • Гради едининствен систем за обуки, компатибилен на концептот на обуки во ЕУ-Европската агениција за безбедност на надворешните граници на Европа/ФРОНТЕКС;
 • Ги етаблира административните, кадровските и материјалните капацитети за регулирање на престојот на странци и реадмисија, прифат на странци во посебен Прифатен центар за странци;
 • Гради систем на национална меѓуагенциска соработка од областа на гранични работи;
 • Врши анализи на опасностите по националната безбедност и анализа на заканите кои можат да влијаат врз безбедноста на границите, и
 • Го надградува системот за гранични проверки и надзор на границата по стандардите на ЕУ-Европската агенција за безбедност на надворешните граници на Европа/ФРОНТЕКС.

На стратешко ниво функционира и Мобилна единица за сузбивање на прекуграничен криминал и компензаторни мерки, со задачи:

 • покривање на границата на Република Македонија со мобилни тимови од граничната линија во длабочина на територијата;
 • врши компензаторни мерки во длабочина за справување со прекуграничен криминал, и
 • справување со друг облик на криминал.

Регионалните центри за гранични работи се посебен организационен облик во составот на Бирото за јавна безбедност. Надлежноста е поделна географски на границите кон соседните држави:

 • Регионален центар за гранични работи – Север, кон Република Косово и Република Србија;
 • Регионален центар за гранични работи – Исток, кон Република Бугарија и дел на Беласица кон Република Грција;
 • Регионален центар за гранични работи – Југ, кон Република Грција вклучително водите на Преспанско Езеро и
 • Регионален центар за гранични работи – Запад кон Република Албанија.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]