Готфрид Бем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Готфрид Бем
Gottfried Böhm во 2015
НаградиПрицкерова награда

Готфрид Бем (роден на 23 јануари 1920 година) е германски архитект и вајар . Неговата репутација се заснова на создавање високо вајарски градби направени од бетон, челик и стакло. Првата независна зграда на Бем беше параклисот во Келн „Мадона во урнатините“ (сега интегрирана во дизајнот на Петер Цумтор за реновирање на музејот Колумба ). Највлијателниот и признат град на Бем е Марија, Кенигин де Фриденс или Невигезер Валфахерсдом.

Неодамна завршен градежен проект во кој учествуваше Бухем е театарот Ханс Ото во Потсдам (2006). Во 1986 година, тој стана првиот германски архитект кој ја доби престижната награда Прицкер.