Горноџумајско

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Пиринска Македонија со Горноџумајско во северозападниот дел

Горноџумајско (денес и Благоевградско) — историско-географска област во Пиринска Македонија околу градот Горна Џумаја (Благоевград).

Територијата на областа приближно се совпаѓа со некогашната Горнодџмајска околија – днешната општина Горна Џумаја и речиси целата општина Симитли (без селата Мечкул и Сенокос от Световрачко).[1]

Сместена е во долината на Струма околу Горноџумајската Котлина и по планините што ја обиколуваат. Се граничи со Ќустендилско и Дупничко на север, Разлошко на исток, Светиврачко на југ и Беровско и Кочанско (Вардарска Македонија) на запад.

Наводи[уреди | уреди извор]