Гонганско-гимоџански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Гонганско-гимоџански јазици
Географска
распространетост:
Етиопија
Класификација:афроазиски
Гранки:
гонгански
гимоџански

Гонганско-гимоџанските јазици сочинуваат подгрупа на северноомотските јазици, кои пак се дел од афроазиските јазици. Јазиците се зборуваат во Етиопија.[1]

Јазици[уреди | уреди извор]

Јазиците во оваа група се[2]:

гонганско-гимоџански (17)
гимоџански (13)
џанџероански (1)
јемски јазик
ометоанско-гимирански (12)
чарански (1)
чарански јазик
гимирански (1)
бенчејски јазик
ометоански (10)
централни (5)
дорзејски јазик
гамоанско-гофанско-давроски јазик
мелоански јазик
ојдански јазик
волајтански јазик
источни (3)
качамско-ганџулејски јазик
коретејски јазик
зајсетејски јазик
западни (1)
баскетоански јазик
малејски јазик
гонгански (4)
централни (1)
анфилоански јазик
северни (1)
борнански јазик
јужни (2)
кефански јазик
шекачоански јазик

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Raymond G. Gordon, Jr, ed. 2005. Ethnologue: Languages of the World. 15th edition. Dallas: Summer Institute of Linguistics.
  2. Етнолог за северноомотските јазици

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]