Северноомотски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Северноомотски јазици
Географска
распространетост:
Етиопија
Класификација:афроазиски
Гранки:

Северноомотските јазици сочинуваат подгрупа на омотските јазици, кои пак се дел од афроазиските јазици. Јазиците се зборуваат во Етиопија.[1]

Јазици[уреди | уреди извор]

Јазиците во оваа група се[2]:

северноомотски (24)

дизидски (3)
дизиски јазик
најински јазик
шекоански јазик
гонганско-гимоџански (17)
гимоџански (13)
џанџероански (1)
јемски јазик
ометоанско-гимирански (12)
чарански (1)
чарански јазик
гимирански (1)
бенчејски јазик
ометоански (10)
централни (5)
дорзејски јазик
гамоанско-гофанско-давроски јазик
мелоански јазик
ојдански јазик
волајтански јазик
источни (3)
качамско-ганџулејски јазик
коретејски јазик
зајсетејски јазик
западни (1)
баскетоански јазик
малејски јазик
гонгански (4)
централни (1)
анфилоански јазик
северни (1)
борнански јазик
јужни (2)
кефански јазик
шекачоански јазик
маоански (4)
источни (1)
бамбасиски јазик
западни (3)
ганзански јазик
хозоански јазик
сезејски јазик

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Raymond G. Gordon, Jr, ed. 2005. Ethnologue: Languages of the World. 15th edition. Dallas: Summer Institute of Linguistics.
  2. Етнолог за северноомотските јазици

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]