Прејди на содржината

Говор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Производство на говор (Англиски) визуелизирано од Real-time MRI.

Говор е конкретното остварување на јазикот. Говорот претставува остварување на системот на јазикот преку конкретен акт на комуникација и е поединечна појава. Тој е начин на кој единките го остваруваат и употребуваат јазикот. Говорот е динамичен и постојано се стреми да ги наруши односите во системот. Говорот е јазик во акција и е моментален и неповторлив.