Германски универзитет во Каиро

Од Википедија — слободната енциклопедија
ГУЦ

Германскиот универзитет во Каиро ГУЦ — непрофитен приватен универзитет во градот Каиро, Египет. ГУЦ била основана во 2002 година според законот на Египет и е главно поддржана од партнерските универзитети Улм и Штутгарт, Германската академска служба за размена (DAAD), државата Баден-Виртемберг и Германското сојузно министерство за образование и истражување.[1]

ГУЦ нуди над 70 програми со дипл., М-р. и д-р. според Болоњскиот процес. Јазикот на наставата е англиски, а програмите се акредитирани во Германија од страна на ACQUIN и во Египет. Со повеќе од 10.000 студенти, ГУЦ е најголемата транснационална образовна институција.[2]

Кампусот на ГУЦ во југоисточниот дел на Каиро опфаќа вкупно 577.000 м².[1] Во прилог на различни спортски области, ова вклучува индустриски парк и сончев парк за интеграција на образование, истражување и примена. ГУЦ, исто така, работи и за гостинска куќа во Улм и кампус во Берлин со цел да ја подобри подвижноста на учениците и истражувачите Зајакнување на наставниците.[3]

Внатрешен поглед на кампусот и пустината

На ГУЦ е поделена на следниве факултети: Информатичко инженерство и технологија, Медиумско инженерство и технологија, Инженерство и материјали материјали, Технологија за управување, фармација и биотехнологија, применета науки и уметности, правни студии и постдипломски студии и научно истражување.[4]

Универзитетот е независен и самоуправувачки врз основа на својата повелба: Одборот на доверители е задолжен за основен надзор, а независно, Универзитетскиот совет го советува претседателот на универзитетот или потпретседателите за академски прашања. Двете комитети се екипирани со личности од Германија и Египет. Членови на Одборот на доверители се u.   a.:[5]

 • Ашраф Мансур (претседател, основач на ГУЦ)
 • Ханс Волф (заменик-претседател, поранешен ректор на Универзитетот во Улм)
 • Карл Јоаким Ебелинг (поранешен ректор на Универзитетот во Улм)
 • Ибрахим Ел-Димери (поранешен египетски министер за транспорт)
 • Питер Франкенберг (поранешен министер за наука, истражување и уметност на државата Баден-Виртемберг)
 • Дитер Фрич (поранешен ректор на Универзитетот во Штутгарт)
 • Јулиј Георг Луј (амбасадор на Германија во Египет)
 • Гамал Нада (судија, поранешен претседател на Државниот совет на Египет)
 • Аренд Еткер (Претседател на Стифтервербан)
 • Волфрам Ресел (ректор на Универзитетот во Штутгарт)
 • Доротеја Риланд (генерален секретар, Германска академска служба за размена)
 • Мајкл Вебер (ректор на Универзитетот во Улм)
 • Улрих Зюрн (сертифициран јавен сметководител, Улм)

Надворешна перцепција[уреди | уреди извор]

По повод 15-годишниот јубилеј, Германската академска служба за размена ја признава ГУЦ како "извонреден пример" за транснационално образование и како еден од "најголемите и најпрестижните универзитети во регионот". ГУЦ се залага за "Транснационално образование, направено во Германија", кое успешно воспостави независен партнерски пристап низ целиот свет, од кој двете страни имаат корист. " [6] Информативната служба на ИДУ објави ГУК се смета за надвор од Египет како модел и најголемиот универзитетски проект,кој беше реализиран со учество на Германија.

Германското сојузно министерство за образование и истражување ја гледа ГУЦ, пред сè, во континуитетот на германско-египетската образовна соработка: "Првиот" германски "приватен универзитет во странство (формално приватна институција според египетскиот закон со германско име) е од големо политичко значење во долгогодишната и традиционална образовна соработка на Шпре и Нил, која започна пред повеќе од сто години со германската деноминационална школа во Каиро и Александрија. " [7]

Во првите години од изградбата критиката на ГУЦ беше изразена во печатот. На пример,   Делумно недоволно познавање на јазикот на наставата на англиски јазик, високи стапки на неуспех во испитувањата и ракување со овие проблеми при цицање [8]. Во времето на "Арапската пролет" и промената на режимот во Египет се одржаа протести во средина на ГУЦ, бидејќи тогаш студентите исто така можеа да ги изберат своите претставници на студентите во ГУЦ.[9]

Мрежни страници[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 „German University in Cairo - About GUC“. Посетено на 2019-03-19.
 2. „15 Jahre GUC: Wo stehen wir, wo wollen wir hin? Die deutsche Perspektive. - DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst“. Посетено на 2019-03-19.[мртва врска]
 3. „GUC Berlin“. Архивирано од изворникот на 2019-03-24. Посетено на 2019-03-19.
 4. „German University in Cairo - Faculties“. Посетено на 2019-03-19.
 5. „German University in Cairo - President's Cabinet“. Посетено на 2019-03-19.
 6. „15 Jahre Deutsche Universität in Kairo - DAAD - Deutscher Akademischer Austauschdienst“. Посетено на 2019-03-19.
 7. BMBF-Internetredaktion. „Ägypten - BMBF“ (германски). Архивирано од изворникот на 2017-07-11. Посетено на 2019-03-19.
 8. Die Studenten tun mir leid. 2005-10-20. ISSN 0044-2070.
 9. Unterstützung der German University in Cairo durch die Bundesregierung.

29 988 31 442