Гери Филипс

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гери Филипс е американски писател, сценарист, автор на стрипови и мултимедијален уметник.

Творештво[уреди | уреди извор]

Гери Филипс е автор на збирките раскази „Разбивачи“ (Bangers), „Криминалци“ (Perpetrators) и „Монкологија“ (Monkology), во кои главен лик е детективот Иван Монк. Тој е добитник на наградата „Chester Himes Mystery“, влегол во најтесен избор за наградата „Shamus“ и членува во Националниот одбор на писатели на Америка во жанрот мистерија. Неговиот расказ „Диско зомбиња“ е објавен на македонски јазик во 2010 година, во збирката „Кокаински хроники“, во издание на „Темплум“.[1]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Гери Филипс и Џери Tервалон (уредници), Кокаински хроники, Темплум, Скопје, 2010, стр. 164.