Врска (геометрија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тетраедарот е 2-комплексен.
Врската на теме на тетраедар е триаголник.

Во геометрија, врска на теме од дводимензионален комплекс е граф што содржи информации за локалната структура на комплексот на теме.

Тоа е графотеоретски аналогна сфера во центарот на точка.

Пример[уреди | уреди извор]

Врската на теме на тетраедар е триаголник - за три темиња на врската одговара на трите рабови инцидентот на теме, и трите рабови на врската одговараат на лицата инцидентот на теме. Во овој пример, врската може да се визуелизира со отсекување на теме со авион, формално, се пресекуваат тетраедар со авион во близина на теме - како резултат на пресек е врска.

Наводи[уреди | уреди извор]