Вроден имунолошки систем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Вроден имунолошки систем или неспецифичен имунолошки систем ги вклучува имунолошките механизми кои се присутни во организмот уште од раѓање.

Анатомски бариери[уреди | уреди извор]

Анатомска бариера Дополнителни одбранбени механизми
Кожа Пот, десквамација, органски киселини[1]
Гастроинтестинален тракт Перисталтика, желудочна киселина, жолчни киселини,
дигестивни ензими,тиоцијанат,[1] дефензини,[1]
цревна флора[1]
Респираторни патишта и бели дробови Мукоцилијарен елеватор, сурфактант,[1] дефензини[1]
Назофаринкс Мукус, плунка, лизозим[1]
Очи Солзи[1]

Анатомските бариери вклучуваат физички, хемиски и биолошки бариери. Епителните површини формираат физичка бариера која е непропустлива за повеќето инфективни агенси, и делува како прва линија на одбрана против инвазивните организми.[1] Десквамацијата на епителот на кожата исто така помага да се остранат бактериите и другите инфективни агенси кои адхерираат на епителната површина. Недостигот на крвни садови и неможноста на епидермисот да задржува влага, присуството на лојни жлезди во дермисот создаваат средина која е непогодна за опстанок на микробите.[1] Во гастроинтестиналниот и респираторниот тракт, движењето поради перисталтиката односно цилиите, помага да се отстранат инфективните агенси.[1] Исто така, мукусот ги задржува инфективните агенси.[1] Цревната флора може да ја превенира колонизацијата на патогени бактерии преку секреција на токсични супстанции или преку компетиција со патогените бактерии за хранливи материи или за поврзување со клеточните површини.[1] Солзите и плунката вршат измивање што превенира инфекции на очите и устата.[1]

Клетки[уреди | уреди извор]

Сите бели крвни клетки се познати како леукоцити. Леукоцитите се разликуваат од останатите клетки во организмот во тоа што не се силно поврзани со одреден орган или ткиво; како резултат на тоа, нивната функција е слична со независните, едноклеточни организми. Леукоцитите се способни да се движат слободно и да интерреагираат и да го заробат клеточниот отпад, страните честички и микроорганизми. За разлика од другите клетки во организмот, леукоцитите не можат да се делат и репродуцираат, туку тие се продукти на мултипотентните хематопоетски матични клетки присутни во коскената срцевина.

Во групата на леукоцити спаѓаат: клетките-природни убијци, маст клетките, еозинофилите, базофилите; и фагоцитните клетки во кои спаѓаат макрофагите, неутрофилите, и дендритските клетки, и функционираат во рамките на имуниот систем преку идентификација и елиминација на патогените кои можат да предизвикаат инфекција.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 IMMUNOLOGY - CHAPTER ONE - INNATE (NON-SPECIFIC) IMMUNITY Gene Mayer, Ph.D. Immunology Section of Microbiology and Immunology On-line. University of South Carolina