Врани

Од Википедија — слободната енциклопедија
Врани
Гавран
Corvus corax
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Птици
Ред: Врапчевидни
Подред: Врапчеви
Семејство: Врани
Vigors, 1825
Родови

види во текстот

Распространетост на враните

Врани (науч. Corvidae) — семејство птици, најголеми претставници од редот на врапчевидните, кои живеат низ целиот свет. Има 23 рода [1][2] и над 120 вида, од кои родот на гавраните (Corvus) вклучува повеќе од една третина од вкупниот број.

Опис[уреди | уреди извор]

Враните се големи до многу големи врапчеви птици, со силна градба, силни нозе, а кај сите видови (со исклучок на еден) носниците се покриени со влакненца. Во умерените подрачја враните се најчесто црни, сивкави или сини, некои се црно-бели, некои имаат синовиолетов сјај, додека тропските видови имаат поизразени бои. Половите се многу слични по боја и големина. Во оваа фамилија спаѓаат најголемите птици од редот на врапчевидните. Најмалата врана е Aphelocoma nana, која е ендемска во Мексико, со тежина од 40 грама и должина од 21.5 см; а најголема врана е гавранот, тежок 1.400 грама и долг 65 см.

Враните се најинтелигентната фамилија птици[3][4] кои покажуваат дека имаат свест за себе, со помош на тестот со огледало (страчката) и способност да си направат алат (гавраните), способност која до сега им се припишуваше само на луѓето и некои поинтелигентни цицачи.

Природната исхрана на враните се состои од безрбетници, пилиња, јајца, мали цицачи, бобинки, овошје, семиња и мрши. Но, многу видови одлично се прилагодени на животот во градовите и исхрана која вклучува леб, шпагети и секакви остатоци од храна.

Размножување[уреди | уреди извор]

Партнерските врски кај враните се многу цврсти, па дури и доживотни кај некои видови. Мажјакот и женката гломазното гнездо заедно го градат повисоко на дрвјата или на друго погодно место. Тоа се состои од гранчиња, прекриени со тревки и кори од дрво. Мажјакот ја храни женката за време на инкубацијата. Женките несат 3-10 јајца, најчесто 4-7 кои се обично зеленкави со кафеави точки. Кога ќе се испилат, младенчињата остануваат во гнездото 6-10 недели, зависно од видот.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Враните се распространети речиси низ целиот свет, со исклучок на крајниот југ на Јужна Америка и поларните подрачја[5]. Повеќето видови живеат во тропските делови на Јужна и Средна Америка, јужна Азија и Евроазија, додека во Африка, Австралија и Северна Америка живеат по помалку од десетина вида. Родот на гавраните, со пет вида и еден подвид е повторно населен во Австралија релативно неодамна.

Систематизација[уреди | уреди извор]

Родови со број видови[уреди | уреди извор]

 • Platylophus - 1 вид
 • Platysmurus - 1 вид
 • Gymnorhinus - 1 вид
 • Cyanocitta - 2 вида
 • Aphelocoma - 5 вида
 • Cyanolyca - 9 вида
 • Cyanocorax - 17 вида
 • Calocitta - 2 вида
 • Garrulus - 3 вида
 • Perisoreus - 3 вида
 • Urocissa - 5 вида
 • Cissa - 3 вида
 • Cyanopica - 1 вид
 • Dendrocitta - 6 вида
 • Crypsirina - 2 вида
 • Temnurus - 1 вид
 • Pica - 3 вида
 • Zavattariornis - 1 вид
 • Podoces - 4 вида
 • Nucifraga - 2 вида
 • Pyrrhocorax - 2 вид
 • Ptilostomus - 1 вида
 • Corvus - 42 вида

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]