Вотергејт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од комплексот "Вотергејт"

Комплексот Вотергејт (англиски: Watergate) содржи канцеларии, приватни станови, хотел и трговска куќа. Се наоѓа во Вашингтон, САД и е изграден во 1967. Вотергејт е живеалиштето на сегашниот американски државен секретар Кондолиза Рајс. Покрај госпоѓица Рајс има и многу други луѓе од разни струки кои се активни во овој комплекс.

Тука во 1972, во политичките канцеларии, започнала таканаречената Вотергејтска афера.