Прејди на содржината

Воденица во Ривица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Воденица во Ривица

Воденицата во Ривица, се наоѓа во општина Ириг, таа била изградена во 1800 година, според натписот што постоел во близина на влезот и има статус на споменик на културата од големо значење.

Воденицата со исправено тркало во Ривица, изградена според натписот, би била една од најстарите зачувани воденици во Срем. Таа била заедничка, што значи дека имало повеќе сопственици, со воспоставен ред за мелење на секој од нив. Изградена е од тврд материјал, покриена со кал и варосувана, освен од фронталната страна, каде што имало дрвено тркало со голем пречник, на чии шилци во дрвено корито паѓала водата од брегот. Се наоѓа во атарот на селото Јазавац.

Поради изградбата на езерото е пренесено во 1974 година на денешната локација, на неколку стотини метри од оригиналното место каде што била изградена. Во новата ѕидарска зграда на воденицата е пренесен сочуваниот механизам за мелење. Иако е делумно зачуван, тој е вон употреба, бидејќи нема воденички јаз или вода што би го поместила.

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  • Список на споменици на културата во областа Срем
  • Спомениците на културата од големо значење

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]

Напомена: Содржината на оваа статија е делумно или целосно преземена од http://www.sanu.ac.rs . Носителот на авторските права на материјалот дал дозвола за негово објавување под бесплатна лиценца. Доказ за тоа е на системот, а бројот на билети со конкретна лиценца е 2009072410055859 .