Прејди на содржината

Воденицата во Бргуле

Од Википедија — слободната енциклопедија

Воденицата во Бргуле, населено место во општина Уб, е изградена кон крајот на 18 век или почетокот на 19 век. Таа претставува недвижно културно богатство како споменик на културата. Според народните преданија, му припаѓала на Алекса Ненадовиќ, важна личност во Првото српско востание.

Воденицата, која што е позната и како Протина воденица, е монументална градба од народна архитектура, изградена во коритото на реката Колубара, прободена од високи масивни дабови трупци. Во неа се сместени десет постројби со мелнички камења и мала соба од чатма за сместување на мелничарите. Покривот е четирикорабен, со благо закосување и бибер ќерамида како покривка.

Од невнимание и негрижа, овој објект е целосно урнат и повеќе не постои, така што, согласно законот, започната е постапка за бришење од списокот на заштитени споменици на културата, иако постои волја за обновување и изградба на реплика. Делницата од новиот автопат „Милош Велики“ поминува во близина на поранешното место каде што била таа.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на споменици на културата во областа Колубара

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Завод за заштита на спомениците Ваљево: „Монументално наследство на окрузите Колубара и Мачва“. Ваљево: 2006 година  978-86-904745-2-3   131307532

Надворешни врски[уреди | уреди извор]