Прејди на содржината

Вињак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рубинов Вињак V.S.

Вињак (англиски: Brandy скратено од brandywine, од холандски: brandewijn — огнено (изгорено, дестилирано) вино) е заедничко име на алкохолни пијалаци, добиени со дестилирање на вино (ферментиран гроздов сок) или ферментиран сок од други плодови – јаболко, круша, цреша, слива, кајсија итн. Соодветните плодови, од кои се приготвува вињакот, треба да се дестилираат повремено во производствениот процес. Ако плодовите претходно се алкохолизирани и потоа пијалакот е засладен, не може да се категоризира како вињак, туку тоа ќе биде ликер. Вињакот содржи 36 % – 60 % алкохол.

Поврзано

[уреди | уреди извор]