Виру (народ)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Виру
võrokõsõq
võrukesed
Знаме на Виру
Традиционален танц на Виру
Вкупен број
50.000-70.000 (74,499[1]) (околу 4–7% од населението)
Подрачја со значајно население
 Естонија
Јазици
Виру, Естонски
Сродни народи
Естонци  · Сету
Територијата на вирската заедница.
Пулга, домороден вирски говорник.

Виру или Вирци (Виру: võrokõsõq; естонски: võrukesed, фински: võrolaiset) ― жители на историскиот регион Вирума (Vana Võromaa), регион во југоисточна Естонија (областите Виру и Пилва се протегаат до областите Валга и Тарту). Овој поим особено е користен за да се нагласи регионалниот идентитет. Околу 70.000 луѓе живеат во историскиот регион Вирума, но има многу кои се идентификуваат како членови на оваа заедница иако живеат надвор од територијата. Повеќето од нив се во Тарту и Талин.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Eesti Emakeelega Püsielanikud Murdekeele Oskuse Ja Soo Järgi, 31 декември 2011“ (естонски). Завод за статистика, Pub.stat.ee. Посетено на 7 јануари 2024.

Дополнителна книжевност[уреди | уреди извор]

  • Ехала, Мартин и Ниглас, Катрин (2007): Empirical evaluation of a mathematical model of ethnolinguistic vitality: the case of Võro. Весник за повеќејазичен и мултикултурен развој.
  • Ајхенбаум, К.; Пајусалу, K. (2001): Setode ja võrokeste keelehoiakutest ja identiteedist. - Кил и Кирандус бр. 7, лк. 483-489.
  • Елер, K. (1999): Võro-Seto language. Воро институт. Воро.
  • Валк, A. (2000). Võrokeste identiteedist. К. Кореиник, Ј. Рахман (уред). A kiilt folk kynõlõs. Од јазикот, обичаите, идентитетот на Вороките (лк. 39-56). Институт Воро, Воро.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]