Велтшмерц

Од Википедија — слободната енциклопедија
Меланхолична фигура на поет. Гравура од Хосе де Рибера.

Велтшмерц (герм. Weltschmerz - светска болка). Со него се означува меланхолично-песимистичкото доживување на светот кое е карактеристично за книжевниот романтизам, проткаен со неодредено мечтаење и незадоволство, како и замореност од животот како производ на нехармонијата на личните и општествени интереси, сонот и стварноста. Се јавува како култ кон болката и израз на поетскиот став дека за злото во светот не постои лек. Врвен литературен израз на велтшмерцот се среќава кај Лорд Бајрон, Џакомо Леопарди, Хајнрих Хајне и други поети.