Бутански нгултрум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бутански нгултрум
Неважечки јазичен код.
1 нгултрум
ISO 4217
КодBTN
Составници
Подединица
 1/100четрум
СимболНу.
 четрумЧе.
БанкнотиНу.1, Ну.5,Ну.10, Ну.20, Ну.50, Ну.100, Ну.500, Ну.1000[1][2]
Монети
 ЧестиЧе..20, Че.25, Че.50, Ну.1.
 РеткиЧе.5, Че.10
Демографија
Корисник/ци Бутан (заедно со индиска рупија)
Издавач
монетарна управаКралска монетарна управа на Бутан
 Мреж. местоwww.rma.org.bt
Вредност
Инфлација5.5%
 ИзворThe World Factbook, 2005 проц.
Врзан соиндиска рупија

Нгултрумот (ISO 4217 код BTN, ѕонгка: དངུལ་ཀྲམ) е официјалната валута во Бутан. Валутата е во оптек од 1974 година. Еден нгултрум е поделен на 100 чертуми.

Историја[уреди | уреди извор]

Нгултрумот се вовел во 1974 година кога ја заменила бутанската рупија. Нглутрумот има иста вредност како и индиската рупија. Бидејќи Индија била важен фактор за економијата на државата, нглутрумот е сврзан со индиската рупија. Нгултрумот не се заменува слободно со останати валути, туку со индиската рупија.

Coins[уреди | уреди извор]

Во 1974 година биле исковани 5 и 10 четруми од алуминиум, 20 четрума од алуминиум/ бронза, 35 четрума и 1 нгултрум од бакар/ никел. 5 четрума била квадатести a 10 четрума фестонирани. Нови монети биле воведени во 1979 година: 5 и 10 четрума од бронза и 25 четрума, 50 четрума и 1 нгултрум од бронза. Исто така во 1979 година биле ковани 25 четрума од алуминиум/ бронза а 5 и 10 четрума почнале да отпаѓаат од употреба.

Банкноти[уреди | уреди извор]

претходни серии
слика вредност димензии гл. боја опис
аверс реверс аверс реверс заш. марка
Nu. 1 сина владин грб, два змеја Симтока Ѕонг "Кралска монетарна управа" на врвор и дното
Nu.5 130 × 62 mm портокалова владиниот грб, две митски птици (бџа церинг) Паро Ринпунг Ѕонг
Nu.10 140 × 70 mm виолетова владиниот грб, дунгкар, Џигме Сингје Ванглчук
Nu.20 152 × 70 mm жолта, зелена владин грб, корло (тркалото на дарма), Џигме Дорџи Вангчук Пунака Ѕонг
Nu.50 155 × 70 mm Pink Тронгса Ѕонг, двете митски птици
Nu.100 161 × 70 mm зелена Норбу Римпоче (еден од седумте драги камења), Џигме Сингје Вангчук Ташичо Ѕонг прекрстени дорџи
Nu.500 160 × 70 mm црвена Норбу Римпоче опколен од два змеја, Угјен Вангчук Пунака Ѕонг
Нгултруми од 2006 и 2008
слика вредност димензии гл. боја опис датум датум на прво издавање заш. марка
аверс реверс
[2] 1 нгултрум 120 x 60 mm сина, црвена, зелена змејови Симтока Ѕонг 2006 20 ноември 2006 нема
[3] 5 нгултрума 125 x 60 mm жолта, кафеава, црвена птици такцанг 2006
2011
20 ноември 2006 нема
[4] 10 нгултрума 125 x 65 mm темнозелена и жолта Џигме Сингје Вангчук, дунгкар Паро Ринпунг Ѕонг 2006 2007 Џигме Сингје Вангчук
[5] 20 нгултрума 130 x 65 mm жолта и зелена Џигме Кесар Намгјел Вангчук Пунака Ѕонг 2006 20 ноември 2006 Џигме Кесар Намгјел Вангчук
[6] 50 нгултруми 145 x 70 mm розова, портокалова, зелена Џигме Кесар Намгјел Вангчук Тронгса Ѕонг 2008 6 ноември 2008 Џигме Кеас Намгјел Вангчук
[7] 100 нгултруми 145 x 70 mm зелена Џигме Сингје Вангчук и норбу римпоче Ташинчо Ѕонг со змејови 2006
2011
2007 Џигме Сингје Вангчук
[8] 500 нгултруми 155 x 70 mm розова, портокалова и зелена Угјен Вангчук со Гаврановата круна Пунака Ѕонг 2006
2011
20 ноември 2006 Џигме Сингје Вангчук
[9] 1000 нгултруми 165 x 70 mm жолта, црвена и златна Џигме Кесар Намгјел Вангчук со Гаврановата круна Ташинчо Ѕонг 2008 6 ноември 2008 Џигме Кесар Намгјел Вангчук

Курсна листа[уреди | уреди извор]

Тековен девизен курс на BTN
Од Google Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD
Од Yahoo! Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD
Од XE.com: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD
Од OANDA.com: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [1] Accessed 2008-11-13
  2. Bhutan issues new 50- and 1,000-ngultrum notes BanknoteNews.com. Retrieved 2011-10-15.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]