Брита Пипаре

Од Википедија — слободната енциклопедија

Брита, „сопругата на Јоран Пипаре“ (живеела околу 1595) била наводна шведска вештерка. Нејзиниот случај е значаен, илустрирајќи судење на вештерки одржано кога верувањето во вештерство се зголемило, но законот сè уште не дозволувал сурово прогонство на волшебната практика.

Брита е опишана во судскиот протокол како „Brita, fru till Jöran Pipare“ („Брита, сопруга на Јоран свирачот на флејта“). Во септември 1593 година, Брита била обвинета за магии во Стокхолм заедно со лукавата жена „Маргарета од Норсунда“. Маргарета била активна како народна волшебничка која се занимавала со медицина, ги изложувала крадците и им давала одмор на духовите со магиски ритуали: сепак, бидејќи негирала дека ги користела овие магии за да повреди некого, таа била ослободена со опомена, бидејќи судот не ја сфатил неа сериозно. Брита била обвинета дека предизвикала болест, како и економска штета на некои од градските трговци со употреба на магија. Таа признала дека користела signeri (магии) и lövjeri (напивки), но негирала дека имала какви било односи со Ѓаволот.

Во овој момент, Шведска сè уште се придржувала до стариот закон, кога магијата се гонела само кога се сметало дека предизвикала повреда или смрт, и не морала да биде поврзана со Сатаната, како што ќе стане подоцна. Меѓутоа, кон крајот на 16 век, Шведска била под влијание на новиот поглед на континентот, кој ги поврзувал сите магични практики со Сатаната без разлика на намерата. Ова на крајот требало да доведе до реформиран закон за вештерки во 1608 година, кога сите магии станале казниви со смрт, а 1590-тите означуваа деценија кога судењата за вештерки станале почести и овој конфликтен став бил илустриран, како на пример во случајот со Брита.

Брита признала дека практикувала магија, што ја направило вештерка според новото гледиште за магијата. Сепак, таа негирала дека склучила сатански пакт, а постојниот закон не предвидувал толкување на личноста како вештерка едноставно со користење на магија. Под влијание на судењата на вештерки во други земји како Данска, судот навистина расправал за употребата на тортура, но мнозинството членови на судот пресудило против тоа. Судот на крајот изјавил „да не се прави повеќе отколку што дозволува законот на Шведска, кој бара шест сведоци или целосно признание, пред некој да биде осуден на смрт“. Меѓутоа, бидејќи признала дека практикува магија, сепак се сметало дека е опасно за судот да се ослободи, иако не можеле да и судат. Затоа, таа едноставно била задржана во затвор. Во септември 1595 година, Брита била ослободена, но протерана од градот. Актот бил поддржан од нејзиниот сопруг Јоран Пипаре, кој „веруваше дека е злобна како и другите“. По ова никаде не се споменува.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Åberg, Alf, Häxorna: de stora trolldomsprocesserna i Sverige 1668-1676, Esselte studium/Akademiförl., Гетеборг, 1989 година (in Swedish)