Брисеида

Од Википедија — слободната енциклопедија
Брисеида и Феникс (околу 490 п.н.е., Лувр)

Брисеида или Брисеис (старогрчки: Βρισηΐς= „онаа која преовладува“) — лик од старогрчката митологија, ќерка на пророкот Калхант и сопруга на Троил, синот на тројанскиот крал Пријам. Иако се заколнала на вечна љубов кон Троил, по неговата смрт, откако Пријам во знак на пријателство му ја предал на Агамемнон, таа набргу се вљубила со Диомед.[1]

Ахил му ја предава Брисеида на Агамемнон (Национален археолошки музеј во Неапол, 1 век)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Registar imena i reči s objašnjenjima“ во: Krista Volf, Kasandra. Sarajevo: Svjetlost, 1987, стр. 164.