Боровидни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Боровидни
Листови и шишарки на обичен чемпрес (Cupressus sempervirens).
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Иглолисни
Класа: Четинари
Ред: Боровидни
Семејства

Pinaceae, сем. борови (220-250)
Araucariaceae, сем. араукарии (41)
Podocarpaceae, сем. ногоплоди (170-200)
Sciadopityaceae, сем. чадорести борови (1)
Cupressaceae, сем. чемпреси (130-140)
Cephalotaxaceae, сем. главичести тиси (20)
Taxaceae, сем. тиси (12-30)
Phyllocladaceae, сем. целерови борови (5)
(во заградите е приближниот број на видови)

Боровидни (науч. Pinales или Coniferales) — ред на растенија од класата Четинари која ги содржи современите претставници кедар, бор, ела, смрча, ариш, секвоја, чемпрес, смрека и други. Меѓутоа, познати се и неколку фосилни иглолисни растенија кои не припаѓаат во овој ред.

Посебна одлика на овие растенија е репродуктивната структура позната како шишарка.

Порано тиса била сместувана во свој посебен ред (Taxales), но скорешните генетски истражувања покажаа дека таа е монофилетска со другите иглолисни растенија, па затоа денес систематската положба и е во овој ред.

Наводи[уреди | уреди извор]