Богородица и Младенецот со светци (Лото)

Од Википедија — слободната енциклопедија


Мадона и дете со светци (околу 1505) од Лоренцо Лото

Мадона и дете со светци е слика со масло на плоча од Лоренцо Лото, потпишана со „L. Lotus F.[ecit]“ и создадена в. 1505. [1] За прв пат била дефинитивно снимена во 1727 година, кога била во Франција во колекцијата Орлеанс . Сега се наоѓа во шкотската национална галерија во Единбург . [2] Тоа е во стилот на светиот разговор - лево се машки светец (пророк или Свети Јероним, кој држи свиток) и Свети Петар, додека лево се женски светица (веројатно Клер од Асизи ) и Фрањо од Асизи . [3]

Оваа потпишана и датирана слика во нејзината оригинална рамка е во колекцијата од 1613 година. Во неа се видливи референци за сликари од Венеција (Џовани Белини и Чима да Конељано), како што е силното влијание на Дирер, кој бил активен во Венеција во 1506 година. Ништо не е познато за потеклото на сликата, која можеби била извршена за време на престојот на Лото во Реканати (1506-08), или за време на оној во Рим, кој започнал на крајот на 1508 година, кога уметникот бил активен во Ватикан. Станзе. Присуството на Онуфриј и Игнатиј Антиохиски е поврзано со реформистичките идеи од тоа време, кои ги предлагале како модели за имитирање.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Roberta D'Adda, Lotto, Skira, Milano 2004.
  2. Carlo Pirovano, Lotto, Electa, Milano 2002. ISBN 88-435-7550-3
  3. „The Virgin and Child with Saints Jerome, Peter, Francis and an Unidentified Female Saint“.

https://www.collezionegalleriaborghese.it/en/opere/madonna-and-child-between-saints-ignatius-of-antioch-and-onophrius