Блаце (археолошки наоѓалишта)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
  • Лозје — осамен наод од римското време. При земјоделските работи е пронајдена надгробна плоча со латински натпис. Во фронтонот има релјефна претстава на задушна гозба. Споменикот се наоѓа на местото каде што е пронајден.
  • Св. Ѓорѓиосамен наод од римското време. При изградбата на железничката пруга е пронајден жртвеник со вотивен натпис, посветен на божествата Јупитер, Јунона и Минерва. Споменикот се наоѓа во близината на селската црква „Св. Ѓорѓи“.


Литература[уреди | уреди извор]