Прејди на содржината

Битка кај езерото Нароч

Од Википедија — слободната енциклопедија

Битка кај езерото Нароч е офанзива на руската војска во 1916 на Источниот фронт во Првата светска војна. Започнала по барањето на маршалот Јосеф Јосеф со цел да се повлечат германските сили на исток, за да се намали притисок на Западниоти фронт имао намеру да ослободи притисак Немачке на француске снаге. Офанзивата била неуспешна.

Офанзивата кај езерото Норич е покрената на барање на Франција, со надеж дека дел од германските трупи ќе бидат принудени да се повлечат кон исток и дека со тоа ќе се намали германскиот притисок. Николај II и го одбрал ова подрачје во денешната Белорусија за поприште на тој судир, со надеж дека неговата надмоќ во војска ќе биде ослучувачка. Германија ја имала својата Десеттата армија под водство на генералот Ејгхорни со реално помала ударна моќ.[1]

Руските артилериските гранатирања биле долги (траеле два дена). Но прецизноста не била нивна одлика, така што непријателските сили биле речиси неоштетени. Но војската која тргнала во напад била изложена на германските митралези. Русите зазеле 10 километри од територијата, но не нанеле сериозни штети на германската одбрана, која била добро организирана и утврдена.

Резултати

[уреди | уреди извор]

Целата операција претставувала голем неуспех, моралот кај руската војска паднал бидејќи не добиле каква било помош од страна на Франција и сојузниците. Генералот Алексеј Еверт, со наредба од 30 март одстапил од понатамошните напади поради незадоволителни резултати и топлото време кое предизвикувало дополнителни проблеми во мочварните краишта.[2]

  1. Podorozhniy N. E. (1938). Narochskaya operatsiya v marte 1916 g. na russkom fronte mirovoy voyni [The Naroch Offensive in March 1916 on the Russian Front of the World War] (in Russian) Moscow: Voenizdat. 1938
  2. Подорожный Н. Е. Нарочская операция в марте 1916 г., М. 1938 стр. 167.