Битка кај Параитакена

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Параитакена
Дел од Војни на дијадосите
Датум 317 гпне
Место Параитакена (во денешен Иран)
Исход Indecisive
Завојувани страни
Антигон Евмен
Команданти и водачи
Антигон Евмен
Сила
28.000 тешко вооружена пешадија,
5,500 лесно вооружена пешадија,
6,900 лесна коњаница,
3,700 тешка коњаница,
65 воени слонови
17.000 тешко вооружена пешадија,
18.000 лесна пешадија,
6.000 коњаница,
125 воени слонови
Жртви и загуби
7.700, од кои 3.700 мртви 1.540, од кои 540 мртви

Битката кај Параитакена била битка во војните помеѓу наследниците на Александар Македонски (види дијадоси) помеѓу Антигон I Едноокиот и Евмен. Се одржала во 317 гпне.

Повод[уреди | уреди извор]

После смртта на Александар Македонски, неговите генерали веднаш започнале кавги за превласт во неговата голема империја. Подоцна тие кавги прераснале во воени судири во кои секој генерал се обидувал да заграби поголем дел од пространото царство. Еден од најталентираните генерали дијадоси бил Антигон I Едноокиот, наречен така поради тоа што едното око го изгубил во борба. Двајцата дијадоси имале серија на битки низ Анадолија и Персија.

Летото 317 гпне, се судриле двете армии на полето близу Параитакена, североисточно од Суза.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]