Битка кај Саламина (306 п.н.е.)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поморската битка кај Саламина се случила 306 п.н.е. близу Саламина (Кипар). Била поморска битка помеѓу флотите на Птоломеј I од Египет и Деметриј, двајцата дијадоси, наследници на Александар Македонски. Битката ја добил Деметриј, по што го завладеал Кипар.

Битката кај Саламина на Кипар (Е. Олиер 1882 година)