Битка кај Курапедион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Битка кај Курапедион
Дел од Војни на дијадосите
mini
Датум 281 гпне
Место покрај Сарди
Исход Конечна победа на Селевк
Завојувани страни
Лизимахија Селевкидска империја
Команданти и водачи
Лизимах Селевк

Битката кај Курапедион (грчки: Κούρου πεδίον; латински: Kurupedion) (281 г.пне) била последната голема битка во епохата на дијадосите; се одиграла на рамнината Курапедион во Лидија близу Сарди во денешна Турција, меѓу Лизимах и Селевк, за кралскиот престол во Македонија. Во Битката загинува Лизимах кој, како крал на Македонија (284–281), во овој период успева да ја наметне власта во Tесалија, Фокида и Етолија. Победникот Селевк (последниот од дијадосите, основач на династијата Селевкиди, која владее со азијскиот дел) истата година е убиен од Птолемај Кераун, син на Птолемај Лаг, еден од дијадосите, кој го владее Египет, основачот на династијата Птолемаиди.[1][2]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Helen S. Lund, The Corupedium Campaign; Seleukus and the Cities, in: Lysimachus: A Study in Early Hellenistic Kingship (2002), S. 199-205
  • Helen S. Lund, The last Battle, in: Lysimachus: A Study in Early Hellenistic Kingship (2002), S. 205-206
  • Hans-Joachim Gehrke, Geschichte des Hellenismus, in: Oldenbourg Grundriss der Geschichte, Band 1a (2003), S. 43-45

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Diodorus Siculus, 12 vols. Harward University Press, 1963
  2. Ф. Папазоглу, Историја на хеленистичкиот период, Скопје, 1995.