Бистрица (Софија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед од туристичката патека помеѓу Бистрица и Железница

Бистрица е големо село во Западна Бугарија на 15 километри јужно од Софија. Административно припаѓа во реонот Панчарево дел од Општина Столична. Според пописот во 2006 во селото имало 4.004 жители. Бистрица е едно од најстарите села во областа околу Витоша.

Името Бистрица било обележано во картите на Второто Бугарско Царство како тврдина. Во селото постоел средновековен манастир кој бил уништед од страна на отоманската армија во 1393-1396. Помеѓу 1936 и 1946, црквата од манастирот била повторно изградена.

Бистришките баби[уреди | уреди извор]

Бистришките баби се најпопуларните бистричанки, познати се со изведбата си на архаичен фолклор од Софискиот Шоплук низ целиот свет. Актуелниот шеф им е Дина Колева. Во 2005 година Бистришките баби беа вклучени во списокот на нематеријалното наследство на човештвото на УНЕСКО.