Биосферен резерват Северно Виѕеме

Координати: 57°33′33″N 24°33′33″E / 57.55917° СГШ; 24.55917° ИГД / 57.55917; 24.55917
Од Википедија — слободната енциклопедија
Биосферен резерват Северно Виѕеме
светско наследство на УНЕСКО
Биосферен резерват Северено Виѕеме
Службен називZiemeļvidzemes Biosfēras Rezervāts
МестоВиѕеме, Латвија
Критериумприродно: (ix), (x)
Навод145808
Запис1997 (XXI заседание)
Површина4,755.14 km2 (1,835.97 ми) [1]
Координати57°33′33″N 24°33′33″E / 57.55917° СГШ; 24.55917° ИГД / 57.55917; 24.55917
Камен Лауци на плажата Виѕеме, Бисферен резерват Северено Виѕеме
Ангелска пештера (Eņģe alau ala) на реката Салака, Биосферен резерват Северено Виѕеме
Историска патека со ариш во близина на селото Матиси, Биосферен резерват Северено Виѕеме

Биосферен резерват Северно Виѕеме (БРСВ, латвиски: Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts) е единствениот Биосферски резерват во Летонија, сместен во северниот регион Виѕеме покрај границата со Естонија.[2]

Резерватот вклучува мноштво разновидни природни и полуприродни живеалишта. Опфаќа огромни области на исконски и традиционални предели. Областа вклучува 25 природни резервати,[3] еден природен парк [4] и две морски заштитени подрачја.[5][6] Повеќе од половина од копнената област на БРСВ е покриена со шуми и мочуришта, чија вредност е потврдена со фактот дека од 28 заштитени подрачја во БРСВ (20) се основани особено за заштита на живеалиштата на шумите и мочуриштата.

Областа (БРСВ) е привлечна за туристите заради нејзините неверојатни природни вредности - реката Салача, која го започнува своето патување долго 95 км од живописното езеро Буртниекс и го завршува во Балтичко Море.

Туризам[уреди | уреди извор]

Од туристичка гледна точка, главните точки на интерес во Биосферниот резерват Северено Виѕеме се:

 • Реката Салака - со претежно брз поток, повеќе карпи на песочник и пештери, погодни за неколкудневни долги патувања со брод. Популарна дестинација на локалниот туризам е Мазалача. За туристите на вода, реката Салака е секогаш авантура - мирни и сценски делови што се разменуваат со импресивни кањони, вклучително и локално познатата ехо карпа Скачаискалнс. Музеј во Малтер во Валтенбержу со изложби како соба за дрвја од генеалогија, колекција на скулптури од дрвја Валтер Хирт, трофеи, игра колекција глувци. Најдолгите природни пештери на Летонија, повеќе од 300 м долги Даучни или Х пештери се наоѓаат на Салака.[7]
 • Плажата Виѕеме - најпопуларна локација се ливадите Ранду, чисти, песочни плажи со карпи од песочник (Вечемју), водопади и карпи. Тука се пристаништето Салакрива и Куивичи.
 • Езерото Буртниекс - Четвртото по големина езеро во Летонија, кое се протега во должина од 13.5 км во западниот дел на Северено Виѕеме. Просечна длабочина - 2.9 м, максимална длабочина - 4.1 м, ширина - 5.5 км. Во езерото се влеваат 23 поголеми и помали реки. Повеќе од 20 различни видови риби се населуваат во езерото. Езерото е популарно за набhersудувачите на птици и рибарите.
 • Мочуриште и област Седа - одлично место за љубителите на природата кои имаат можност да го откријат советското наследство во градот Седа. Сепак, Седа е една од најважните територии (НАТУРА 2000) во Латвија, со голема разновидност на пејзажи, биотопи и биологија - особено птици. Ова е добро место за гледање птици за време на миграциската сезона, а кулите за гледање се поставени за работ на мочуриштето за оваа намена.[8]
 • Раџиена - Во Летонија, Раџиена е позната по својот сладок и повеќе-вкусен сладолед. Раџиена честопати се нарекува и "главен град на сладоледот". Тие повеќе се сметаат за себе како "љубители на уметноста". Неколку познати национални и меѓународни уметници се родени во Раџиена. Градот има неколку студија за уметници, уметничко училиште, кој е исто така украсен со многу уметнички дела.

Некои од местата за посета во Раџиена:

 • Паркот Тернеја
 • Сејачот
 • Мадона Оранс
 • Споменикот „Бубалката на Талава“
 • "Раџиенс" - Фабриката за сладолед
 • Манорот на Наукану итн.

За оние кои сакаат сами да ги истражат природните вредности на БРСВ, препорачуваме да посетат некои од 18-те природни патеки на БРСВ. Само имајте на ум дека комуналните услуги од нив може да се разликуваат, во зависност од органот за управување. Тоа може да биде безгрижна прошетка по дрвен мост за пешаци и добро згазена патека, или скоро екстремна авантура со надминување на различни пречки. Некои од патеките исто така нудат можност да го набљудуваат пределот од различни кули за гледање и платформи. Информативниот центар за туризам управуван од локалните општини се наоѓа во Салацгрва, Лимбаши, Раџиена, Мазасалака, Аиначи, Алоја, Стренчи и Валка.

Центарот за едукација за природата „Зиемевицеме“ нуди програми за подигање на свеста за природата за различни целни групи. Центарот се наоѓа во Салацгрва.

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1990 година, летонската влада создала регионален комплекс за зачувување на природата „Северено Виѕеме" во границите на сегашниот Биосферен резерват. Со седиштето во Салазгрва била создадена администрација која започна со активно планирање за создавање на првиот Бисферен резерват во земјата. Проектот бил амбициозен бидејќи новото заштитено подрачје опфати приближно 6% од вкупната површина на Летонија, вклучувајќи повеќе градови, индустриски и инфраструктурни објекти.

Биосферниот резерват Северено Виѕеме е официјално создаден на 11 декември 1997 година и од 1997 година е меѓународно признат во Програмата за човекот и биосферите на УНЕСКО. Тој е дел од Светската мрежа на Биосферни резервати.

На почетокот, централната администрација била сместена во приморскиот град Салацгрва, во реновирана историска зграда. Има персонал од 11 лица. Некои членови на персоналот биле сместени во други области на огромниот резерват. Од 2009 година, администрацијата на Биосферниот резерват била интегрирана во Агенцијата за зачувување на природата на Летонија. Во 2011 година била следната реорганизација на администрацијата на Агенцијата за зачувување на природата на Летонија. Регионалната администрација на Виѕеме вклучувала големи области како Националниот парк Гауја, Биосферниот резерват Северено Виѕеме и заштитените пределни области, строгите резервати итн.

Од 2011 до 2013 година немало ниту еден член на персоналот кој е директно одговорен за управување со Биосферниот резерват. Од 2013 година е создадена позиција координатор на Биосферниот резерват.

Консултантскиот совет се состои од 24 члена, кои ги претставуваат локални општини, владини институции и невладини организации.

Главна статистика[уреди | уреди извор]

 • Население: 49.591 во 2017 година
 • Координати: 57°20 'до 58°10' N; 24°20 'до 26°00' Д.
 • Вкупна површина: 4.576 км² (приближно 6% од Латвија), од кои:
  • Светилишта: 184.4 км²
  • Зони за заштита на пределот: 1.600 км²
  • Неутрални зони: 1.625.6 км²
  • Море крајбрежје до длабочина од 10 m: 1.160 км²
 • Висина надморска височина: 0 - 127 м
 • Главни екосистеми: умерени иглолисни и мешани шуми. Застапени се сите видови шуми на Летонија, високи блата, крајбрежни дини, крајбрежни ливади, беспрекорни плажи, природни езера и потоци, карпи од песочник.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Ziemeļvidzemes Biosfēras Rezervāts Protected Planet
 2. Salacgrīvas novads, most of Limbažu novads, Alojas novads, Mazsalacas novads, part of Valkas novads, Rūjienas novads, Naukšēnu novads, part of Strenču novads, most of Burtnieku novads, part of Kocēnu novads
 3. Nature reserves: Augstroze, Burgas pļavas, Burtnieku ezera pļavas, Dūņezers, Dzērves purvs, Dziļezers un Riebezers, Kalna purvs, Karateri, Kārķu purvs, Klagatu purvs, Limšānu purvs, Lielpurvs, Maizezers, Mērnieku dumbrāji, Niedrāju–Pilkas purvs, Oleru purvs, Pirtsmeža purvs, Purgaiļu purvs, Randu pļavas, Rūjas paliene, Sedas purvs, Ungurpils meži, Vidusburtnieks, Vidzemes akmeņainā jūrmala, Vitrupes ieleja, Ziemeļu purvi, Zilaiskalns
 4. Nature park: Salacas upes ieleja
 5. Marine protected areas: Ainaži-Salacgrīva, Vitrupe-Tūja
 6. http://www.daba.gov.lv/public/lat/iadt/biosferas_rezervati1/ziemelvidzemes_biosferas_rezervats/
 7. Daugeni Big cave (The Big X cave)
 8. Celotajs, LLTA Lauku. „Sedas purvs“. www.celotajs.lv (англиски). Посетено на 2017-12-02.