Бечви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Играорци во бечви го играат „Машкото оро“

Бечви — дел од машката носија, шајачни панталони со посебен крој.[1][2]

Бечвите по рабовите, како и околу џебовите и цеповите, биле украсувани со црни гајтани, дело на локалните терзии. За разлика од машкото мијачко население што носело бечви изработени од бела клашна, во прилепскиот регион (с. Кривогаштани) тие биле изработувани од подебела клашна (шајак) во темноцрвена боја.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „бечви“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „бечви“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „БЕЧВИ“. Macedonism. Посетено на 11 октомври 2021.