Бета (грчка буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грчка азбука
Α α Алфа Ν ν Ни
Β β Бета Ξ ξ Кси
Γ γ Гама Ο ο Омикрон
Δ δ Делта Π π Пи
Ε ε Епсилон Ρ ρ Ро
Ζ ζ Зета Σ σ ς Сигма
Η η Ета Τ τ Тау
Θ θ Тета Υ υ Ипсилон
Ι ι Јота Φ φ Фи
Κ κ Капа Χ χ Хи
Λ λ Ламбда Ψ ψ Пси
Μ μ Ми Ω ω Омега
Застарени букви
Ϝ ϝ Дигама Ϛ ϛ Стигма
Ͱ ͱ Хета Ϻ ϻ Сан
Ϟ ϟ Копа Ϡ ϡ Сампи
Ϸ ϸ Шо

диајакритици

Бета (грчки: βήτα, голема Β, мала β) е втората буква од грчката азбука. Во системот на Грчки броеви овој симбол има вредност 2. Оваа буква во грчката азбука е дојдена од Феничката азбука — Бет Beth. Во латинската азбука аналогна буква е буквата B, како и во кирилицата е буквата В.

Буквата „Бета“ од грчката азбука (голема и мала)

Белешки[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]