Белоглава патка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Белоглава патка
Машка патка во лето
Женска патка
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Птици
Ред: Гусковидни
Семејство: Патки
Потсемејство: Oxyurinae
Род: Oxyura
Вид: O. leucocephala
Научен назив
Oxyura leucocephala
(Scopoli, 1769)
Oxyura leucocephala

Белоглава патка (Oxyura leucocephala) е вид птица од семејството патки со тврда опашка. Ја има во Македонија.

Распостранетост[уреди | уреди извор]

Овој вид патка се среќава во ограничени области на Европа, најмногу е застапена во Шпанија и северна Африка, западна и Средна Азија. Зимува на Балканскиот Полуостров и тогаш доаѓа во Македонија, но поголемиот број зимуваат во југозападна Азија.

Опис[уреди | уреди извор]

Возрасните мажјаци имаат сиво-црвеникаво тело, син клун, а главата им е бела со црвена капа и црвен врат. Возрасните женки имаат сиво-кафено тело, имаат бело лице, темен клун и шарен образ. Долги се 43-48 сантиметри, а тешки се 580-750 грама.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Се хранат со ракови, инсекти, алги, семиња, мекотели.

Размножување[уреди | уреди извор]

Нивните гнезда се наоѓаат во близна на морињата, а понекогаш користат и напуштени гнезна на други видови. Несат од 5 до 15 јајца, со димензии 66х50 мм и со маса од околу 100 грама, а лушпата е груба и дебела. Кога се свежи се со сина боја, а подоцна стануваат жолтеникави. Малите почнуваат да летаат на два-два и пол месеци.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. BirdLife International (2012). Oxyura leucocephala. IUCN Red List. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 5 July 2012.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]