Прејди на содржината

Безвучна двоуснена носна согласка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Безгласна двоуснена носна согласка е еден вид согласка, што се користи на некои говорни јазици . Симболот во Меѓународната фонетска азбука што го претставува овој звук е , комбинација на писмото за изразената билабијална назална и дијакритична ознака на безгласност . Еквивалентниот симбол X- m_0 е m_0 .