Бацили

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Бацил)

Бацили (Bacilli) претставува класа на бактерии. Таа вклучува два реда, Bacillales и Lactobacillales, кои содржат неколку добро познати патогени како што е Bacillus anthracis (причинителот на антракс). Сите припадници на оваа класа се Грам-позитивни бактерии.[1]

Двосмисленост[уреди | уреди извор]

Неколку сродни концепти го употребуваат истиот термин, бацили, што може да доведе до значителна забуна. Терминот "Bacillus" (во капитализирана и италик форма) се користи како име на род кој спаѓа во класата Bacilli (пример, Bacillus anthracis).

Зборот "bacillus" (или множина "bacilli", со мало b) се користи како генерички термин за да се опише морфологијата на било која бактерија со стапчеста форма. Овој општ термин не значи дека бактеријата е член на класа Bacilli или на родот Bacillus. Од друга страна, не сите членови на класата Bacilli имаат стапчеста форма (на пример, видовите на Staphylococcus се сферични), а има бактерии со стапчеста форма кои не припаѓаат на класата Bacilli (на пример, Clostridium kamina dalla kotta). Згора на тоа, општиот термин "bacillus" не мора да значи дека бактеријата се бои Грам-позитивно, што е заедничка особина на класата Bacilli. На пример, бактеријата E. coli има стапчеста форма за која може да се употреби терминот "bacillus", но таа се бои Грам-негативно и не припаѓаат на родот Bacillus ниту на класата Bacilli.

Филогенија[уреди | уреди извор]

Моментално прифатената таксономија е врз основа на Списокот на имиња на прокариотите со евиденција во номенклатурата (анг. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature - LPSN)[2][3] додека филогенијата се заснова на 16S рРНК-заснованото LTP ослободување 106 од Проектот "Животно дрво на сите видови" (анг. The All-Species Living Tree Project).[4]

Bacilli

Alicyclobacillaceae [incl. Bacillus tusciae & Tumebacillus permanentifrigoris]

CalditerricolaThermoactinomycetaceae


Bacillus schlegeliiThermicanus aegyptius {Bacillales Family X. Incertae Sedis}

Caldalkalibacillus
Microanaerobacter

Bacillus species group 14Paenibacillaceae 1

Bacillaceae 4 [incl. Pullulanibacillus naganoensis, Sinobaca qinghaiensis & Tuberibacillus calidus]
Vulcanibacillus
Bacillus species group 13
Bacillus species group 12 [incl. Anaerobacillus]
Bacillus species group 11
Bacillus species group 10

Bacillus taeanensisBacillaceae 3

Bacillus species group 9
Bacillus species group 8


Bacilli part 2

(continued)

Некласифицирани Bacillales

 • Alkalilactibacillus ♠ Schmidt et al. 2007
  • Alkalilactibacillus ikkense ♠ Schmidt et al. 2007
 • DehalobacteriumMagli et al. 1996
  • Dehalobacterium formicoaceticumMagli et al. 1996
 • Pseudobacillus ♠ Gomez 1999
  • Pseudobacillus carolinae ♠ Gomez 1999
 • TrigonalaZhang et al. 2006
  • Trigonala elaeagnusZhang et al.

Забелешки: ♠ Видот се наоѓаа во NCBI, но не е наведен во LPSN.

Bacilli (продолжение)[уреди | уреди извор]

Bacilli part 2


Bacillus species group 7
Bacillus species group 6

Bacillus species group 5 [incl. Aeribacillus pallidus]
Bacillus coagulansSporolactobacillaceaeBacillus aeoliusBacillaceae 2

Bacillus smithii
Bacillus badius
Exiguobacterium {Bacillales Family XII. Incertae Sedis}Paenibacillaceae 2Bacillus species group 4 [incl. Falsibacillus pallidus]

Bacillus species group 3Bacillus

Bacillus species group 2

Bacillus species group 1
Jeotgalibacillus
ListeriaceaePlanococcaceae [incl. Acetobacter pasteurianus ascendens, Lysinibacillus, Psychrobacillus, Viridibacillus & various Bacillus sp.]Bacillus coahuilensis
Staphylococcaceae

Gemella {Bacillales Family XI. Incertae Sedis}


Aphragmobacteria

Turicibacter sanguinis
Haloplasma contractile
Erysipelotrichaceae [incl. Anaerorhabdus furcosa, Sharpea azabuensis, Streptococcus pleomorphus and various Clostridium, Eubacterium & Lactobacillus sp.]MollicutesLactobacillales


Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Ludwig, Wolfgang; Schleifer, Karl-Heinz; Whitman, William B. (2015). „Bacilli class. Nov“. Bergey's Manual of Systematics of Archaea and Bacteria. стр. 1. doi:10.1002/9781118960608.cbm00033. ISBN 9781118960608.
 2. Видете Список на Prokaryotic имиња со Стоење во Номенклатурата. Податоците извлечени од J.P. Euzéby. „Bacilli“. Архивирано од изворникот на 2013-01-27. Посетено на 2012-05-17.
 3. Видете на NCBI - страницата на Bacilli Податоци извлечени од Sayers; и др. „NCBI Taxonomy Browser“. National Center for Biotechnology Information. Посетено на 2012-05-17.
 4. Видете "На Сите Видови Жива Дрво' На Проектот [1]. Податоците извлечени од „16S rRNA-based LTP release 106 (full tree)“ (PDF). Silva Comprehensive Ribosomal RNA Database. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-05-07. Посетено на 2012-05-17.