Прејди на содржината

Батериска кула

Од Википедија — слободната енциклопедија
Батериска кула на Куфштајнската тврдина.

Батериска кула ― одбранбена кула вградена во најоддалечените одбрани на многу замоци, обично во 16 век или подоцна, по појавата на огненото оружје. Неговото име е изведено од зборот (воена) батерија, група од неколку топови.

Овие, обично тркалезни, кули можеле да бидат сместени бројни топови насочени во различни насоки и на неколку нивоа и затоа нивната огнена моќ била јасно надмоќна од онаа на сите напаѓачи кои, во најдобар случај, можеле да го изнесат својот топ само на главната линија на напад.

Поединечните нивоа на столбовите на батериите често се поврзуваат со рампи, така што топот може да се распореди на различни начини на многуте прегради.

Онаму каде што артилериските кули биле израмнети со соседните ѕидови, тие биле нарекувани заобленици.

Постојат батериски кули за батерии:

Поврзано[уреди | уреди извор]