Базен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Олимписки базен во Сиднеј, Австралија

Базен е објект дизајниран да чува вода за да се овозможи пливање или други рекреативни активности. Базените можат да бидат изградени во земја (отворени базени) или изградени над земјата (како самостојна градба или како дел од зграда или други поголеми структура), и исто така се честа одлика на океанските бродови и бродовите за крстарење. Отворените базени најчесто се изработени од материјали како што се бетон, природен камен, метал, пластика или стаклопластика.

Базенот како мотив во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]