Човечко пливање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пливач изведува слободен стил

Пливање е активност која се состои од движење на човекот по површината на водата во саканиот правец. За разлика од нуркањето кај кое движењето се одвива потполно под водата, кај пливањето е можно нормално дишење. Пливањето е честа рекреативна активност но и натпреварувачки спорт. Иако пливањето е здрава активност, доколку пливачот не ја процени добро својата вештина и подготвеност постои постојана опасност од давење. Кај луѓе диагнозирани со бронхијална астма им е препорачано да пливаат бидејќи добро влијае врз ритамот на нивното дишење.

Пливањето како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Ноќно пливање“ (Nightswimming) - песна на американската рок-група „Р.Е.М.“ (R.E.M.) од 1992 година.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]