Прејди на содржината

Ацетилхолински рецептор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ацетилхолински рецептор
Назнаки
Алијасиcholinergic receptorAChRACh receptorCholinoceptorReceptorsCholinergic
Надворешни назнакиGeneCards: [1]
Ортолози
ВидЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

н/д

н/д

RefSeq (белков.)

н/д

н/д

Место (UCSC)н/дн/д
Пребарување на PubMedн/дн/д
Википодатоци
Прегл./Уред. човечки
Ацетилхолин

Ацетилхолински рецептор е интегрална мембранска белковина која реагира на врзувањето на невротрансмитерот ацетилхолин.

Класификација[уреди | уреди извор]

Како и другите трансмембрански рецептори, ацетилхолинските рецептори се класифицирани според нивната „фармакологија“, односно според нивниот афинитет и чувствителност кон други молекули. Иако сите ацетилхолински рецептори по дефиниција реагираат на ацетилхолинот, тие исто така реагираат и на други молекули.

Двата главни видови на „холинергични“ рецептори се:

Фармакологија[уреди | уреди извор]

ACh и неговите рецептори
Drug Nm Nn M1 M2 M3
ACh, Карбахол, Метахолин, AChEi (Физостигмин, Галантамин, Неостигмин, Пиридостигмин) + + + + +
Никотин, Варениклин + +
Сукцинилхолин +/-
Атракуриум, Векурониум, Тубокурарин, Панкурониум -
Епибатидин, DMPP +
Триметафан, Мекамиламин, Бупропион, Декстрометорфан, Хексаметониум -
Мускарин, Оксотреморин, Бетанехол, Пилокарпин + + +
Атропин, Толтеродин, Оксибутинин - - -
Ведаклидин, Талсаклидин, Ксаномелин, Ипратропиум +
Пирензепин, Телензепин -
Метоктрамин -
Дарифенацин, 4-DAMP, Солифенацин -