Пиридостигмин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пиридостигмин
Pyridostigmine.svg
Pyridostigmine ball-and-stick.png
Систематско (IUPAC)
3-[(dimethylcarbamoyl)oxy]-1-methylpyridinium
Клинички податоци
Заштитени имињаМестинон
AHFS/Drugs.commonograph
MedlinePlusa682229
Бременосна
категорија
  • AU: C
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Начин на издавање
  • UK: POM (само на рецепт)
  • US: само
Начин на
примена
Oral, intravenous
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост7.6 +/- 2.4%
Полувреме на елиминација1.78 +/- 0.24hrs
ЕкскрецијаRenal
Назнака
CAS-број155-97-5 Yes check.svgОк
ATC кодN07AA02
DrugBankDB00545 Yes check.svgОк
ChemSpider4817 Yes check.svgОк
UNII19QM69HH21 Yes check.svgОк
KEGGD00487 Yes check.svgОк
ChEMBLCHEMBL1115 Yes check.svgОк
Хемиски податоци
ФормулаC9H13N2O2
Моларна маса181.212 g/mol
  (провери)

Пиридостигминот е лек кој се користи во третманот на миастенија гравис, паралитичен илеус и постоперативна уринарна ретенција.

Пиридостигминот претставува инхибитор на холинестеразата, ензим кој го разградува ацетилхолинот. На овој начин се зголемуваат нивоата на ацетилхолин, со што се подобрува мускулната стимулација.

Бидејќи претставува кватерен амин, слабо се ресорбира во цревата, и не може да ја помине крвно–мозочната бариера.