Афлатоксин

Од Википедија — слободната енциклопедија

Афлатоксин
(–)-Aflatoxin B1 Structural Formulae V.1.svg
Chemical structure of (–)-Aflatoxin B1
Aflatoxin b1 3d structure.png
3D Structure of aflatoxin B1
Назнаки
ChEMBL ChEMBL1697694 X mark.svgН
ChemSpider 13758 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 14403
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Афлатоксините се природни микотоксини кои ги произведуваат многу видови од родот Aspergillus, габи, од кои најпознати се видовите Aspergillus flavus и Aspergillus parasiticus. Афлатоксините се токсични и се едни од најканцерогените познати соединенија.[1] По влегувањето во организмот, можат да бидат метаболизирани во црниот дроб во реактивни епоксиди или хидроксилирани во помалку штетен афлатоксин M1.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hudler, George W. (1998). Magical Mushrooms, Mischievous Molds: The Remarkable Story of the Fungus Kingdom and Its Impact on Human Affairs. Princeton University Press. ISBN 978-0-691-07016-2.